Úsek pro nelékařská zdravotnická povolání
Oddělení nutričních terapeutů
Oddělení nutričních terapeutů VFN disponuje týmem odborníků na výživu pod vedením Mgr. Lucie Růžičkové. Nutriční terapeuti / terapeutky působí na jednotlivých klinikách a odděleních a také ve Stravovacím provozu VFN. Pokud není nutriční terapeut přímo na Vašem oddělení, o kontakt můžete požádat svého ošetřujícího lékaře nebo ošetřovatelský personál.
Součástí našeho oddělení jsou ambulance pro pacienty s nefrologickým či neurologickým onemocněním, ambulance pro děti, ambulance předoperační nutriční péče a ambulanci hojení ran.
KDO JE NUTRIČNÍ TERAPEUT?
Nelékařský zdravotnický pracovník, který vám odpoví na všechny otázky, nejasnosti a potíže týkající se stravování. Pro vaše brzké uzdravení je dostatečný přísun živin a energie nezbytný ke zotavení, hojení ran i jako prevence možných komplikací. Pokud není nutriční terapeut přímo na vašem oddělení, o kontakt můžete požádat svého ošetřujícího lékaře nebo ošetřovatelský personál.
Nutriční terapeut Vám může pomoci v následujících situacích:
- Nevyhovující dieta nebo výběr potravin s ohledem na nezbytná dietní omezení,
- plánování stravování po propuštění do domácího ošetřování tak, aby podle možností splňovalo dietní omezení a zároveň zachovávalo i individuální chuťové preference,
- řešení nechutenství nebo jiných zažívacích potíží pomocí úpravy diety, případně jiných intervencí,
- potřeba ústy podávané umělé výživy, nutriční terapeut Vám v takovém případě vysvětlí, jak se správně užívá nebo Vám pomůže s výběrem vhodné příchutě,
- snížená chuť k jídlu, snižující se hmotnost, při volnějším oblečení, o těchto skutečnostech vždy informujte svého ošetřujícího lékaře, případně nutričního terapeuta. Vnesené jídlo z domova nebo obchodu.
Systém stravování ve VFN:
- V našem nemocničním zařízení máte lékařem předepsanou dietu, která je pro Vaše onemocnění jedním z důležitých léčebných opatření. Pokud nemáte žádné výživové omezení, máte předepsanou základní dietu 3 ve variantě MAL (dieta 3 MAL) nebo FIT (dieta 3 FIT).
- DIETA 3 MAL obsahuje převážně oblíbená a klasická jídla, podává se hlavně pacientům v riziku podvýživy při nemoci.
- DIETA 3 FIT splňuje všechny zásady stravy pro zdraví dle Světové zdravotnické organizace. Má zvýšený obsah vlákniny, snížený obsah tuků, zejména s obsahem nasycených mastných kyselin. Je vhodná především pro pacienty bez rizika podvýživy. V každém případě však záleží na Vašich obvyklých stravovacích zvyklostech, když vám bude vyhovovat víc ta druhá varianta, než kterou jste dostali na předpis, je bez problémů možná jejich výměna.
- Kojícím maminkám nabízíme kromě klasické nenadýmavé stravy i FIT jídelníček. Nejnovější studie prokazují, že nadýmavé složky jídla do mateřského mléka nepřecházejí. Mateřskému mléku neškodí sycená voda, čerstvé a celozrnné pečivo, luštěniny nebo brukvovitá zelenina.
- Při poruchách polykání dostanete stravu, která je rozmělněná, ale vrácena do původní podoby. Můžete tak dostat i kuřecí stehno s červeným zelím.
- V nabídce máme i vegetariánskou stravu.
- Ostatní speciální diety jsou předepisovány tak, aby Vám pomohly v případě, že Vaše onemocnění vyžaduje konkrétní dietní omezení.
Při přípravě stravy dbáme na čerstvost potravin, nepoužíváme žádné dochucovací směsi a minimalizovali jsme polotovary. Pokrmy dochucujeme pouze jedno-druhovým kořením nebo zelenými bylinami. Snažíme se, abychom vám i v rámci dietních omezení podávali stravou chutnou a nutričně hodnotnou.
Jak na vnesené jídlo z domova nebo obchodu?
- Vždy se nejprve poraďte s nutričním terapeutem nebo ošetřujícím lékařem, zda je vnesené jídlo nebo nápoje v souladu s Vaší terapií a předepsanou dietou.
- Ujistěte se, že vnesené jídlo bylo bezpečně připraveno, skladováno a přepravováno.
- Uložte jídlo do chladničky, opatřete svým jménem a včas zkonzumujte dle data spotřeby.
- Za bezpečné potraviny a nápoje se považují: sušenky, müsli tyčinky, ovoce, sušené ovoce, balené nápoje, džem, med, balené potraviny.
• Nebezpečné potraviny jsou: domácí majonéza, sushi, koupené sendviče a saláty, nepasterizované mléčné výrobky, dorty s krémem či šlehačkou